Du har sikkert ligesom jeg overvejet, hvordan du kan blive mere produktiv og nå mere af det, du gerne vil. Måske har du i første omgang forsøgt at arbejde hårdere – mere intensivt og i længere tid. Og det har formentlig gjort dig mere produktiv.
Men der er en grænse for, hvor hårdt og hvor længe vi kan blive ved med at arbejde, så der ligger nogle grundlæggende begrænsninger i den tilgang til at blive mere produktiv.
Faktisk har vi kun to til fire timer hver dag, hvor vi kan producere på højt niveau. Resten af tiden har vi stadig energi til at løse fx administrative opgaver, men vi kan ikke blive ved med at udføre kreativt arbejde af høj kvalitet i længere tid.
Hvis vi alligevel forsøger at presse os selv ud over den grænse, kan det ende med at gøre os negativt produktive – fordi det, vi laver de sidste timer, er af så ringe kvalitet, at vi næste dag formentlig skal bruge tid på at lave det om.
Forskning viser, at vi passerer ind i negativ produktivitet, når vi når op på et sted mellem 30 og 60 arbejdstimer om ugen. Præcis hvor grænsen går, afhænger af genetik og livsstilsfaktorer som motion, kost og søvn.
Så hvis vi reelt skal blive mere produktive, må vi inddrage sund fornuft – eller visdom om du vil – så vi gør tingene smartere. Hvordan vi gør det, er der mange bud på – her er nogle af mine personlige favoritter:
Lær af andre
Lær af andre, så du ikke selv skal opfinde den dybe tallerken hele tiden. Læs, hvad andre har fundet frem til, men suppler også med personlig feedback, så du får individuel vejledning i forhold til netop det, du går og bakser med.
Hav værktøjskassen i orden, og tilpas den
Opbyg en god værktøjskasse med tips, tricks og teknikker til at øge din produktivitet. Og husk her, at det, der virker for andre, ikke nødvendigvis fungerer for dig. Der er mange metoder til at blive mere effektiv; find dem, der passer til netop dig – og/eller juster dem til din specifikke situation. Det drejer sig nemlig ikke kun om gode redskaber, men i høj grad også om at bruge dig selv bedre og på forskellige måder – fx:
Identificer dine tidsrøvere
Vi har alle nogle tidsrøvere, men mange af os har ikke stillet skarpt på dem. Hvis du kan identificere dine største tidsrøvere – aktiviteter eller situationer, der bringer dig ud af kurs, distraherer eller afbryder dig – vil du øge din produktivitet hurtigt. Det vil sandsynligvis også give dig overskud til at ændre andre ting, der ikke fungerer optimalt. Og omvendt: hvis du ignorerer dine tidsrøvere, vil dine forsøg på at blive mere produktiv – uanset alverdens gode værktøjer – ikke bære frugt.
Tænk konstruktivt
Mennesker, som er højproduktive, tænker anderledes end andre. I stedet for at tænke: ”Åh nej, der er så meget, jeg skal nå, det stresser mig, hvad skal jeg dog gøre?” – så prøv med: ”Jeg har brug for at gøre det og det. Hvordan får jeg det bedst gjort?” – eller: ”Hvad kan jeg gøre for at forbedre mine arbejdsvilkår i betragtning af de nuværende omstændigheder?”
Sæt resultater før komfort
Nogle gange er alt, hvad du behøver at gøre, at stoppe med at sabotere dig selv. Du har måske en tendens til at fokusere på ydre faktorer: “Jeg kunne ikke komme i gang, fordi…” eller ”Jeg har ikke tid til det, fordi…”. Ofte er tænkemåder som dette unddragelsesteknikker, vi ubevidst bruger, og imens spilder vi tiden.
Bevæg dig ud af din komfortzone, og stop med at komme med undskyldninger – som Nike siger: “Just do it!”. Sæt resultater før komfort, og invester dig selv i det, du virkelig ønsker at sætte ind på. Mange giver op uden nogensinde at opleve, at det er muligt at nå deres mål og fuldføre det, de går og drømmer om.
Find modet til at turde satse
Og det fører mig til det sidste, men vigtigste punkt: Vær modig! Vi har alle nogenlunde den samme mængde tid til at arbejde, og mange af os har adgang til de samme værktøjer til at gøre arbejdet smartere. Som jeg ser det, er det, der adskiller de mest produktive blandt os fra resten, mod.
Hvis vi vil lykkes med noget, bliver vi nemlig nødt til at sætte ind – at satse på det. Og det kan være skræmmende, for hvad nu hvis vi ikke lykkes med det? Derfor ender mange med at dele deres opmærksomhed mellem forskellige projekter i stedet for at give det, de virkelig har på hjerte, den fulde opmærksomhed, som er nødvendig for at lykkes med det.
For når vi forsøger at gøre mange ting på én gang, har vi med garanti ikke den tid og energi til rådighed, som vi behøver for at lykkes. Men hvis vi omvendt retter al vores opmærksomhed på én ting, øger vi sandsynligheden for succes betragteligt. Når vi forsøger at være mere produktive, må vi derfor acceptere at bruge vores ressourcer i den rigtige rækkefølge: modet først, derefter sund fornuft og gode værktøjer og til sidst supplere op med hårdt arbejde.